LOB

Goede persoonlijke begeleiding

Tijdens hun schooltijd bij ons maken onze leerlingen meerdere keuzes: welk profiel ze kiezen, welke keuzevakken ze willen, waar ze stage gaan lopen. Omdat kiezen niet altijd makkelijk is, krijgen onze leerlingen vanaf leerjaar 1 begeleiding van coaches. Dit noemen we Loopbaan Oriëntatie en Begeleiding (LOB).

Bij LOB maken de leerlingen op allerlei manieren kennis met de praktijk; via praktijkopdrachten, bedrijfsbezoeken en stages. Al die indrukken en ervaringen bespreken ze met hun coach en leggen ze vast in een loopbaandossier. Zo ontdekt iedere leerling waar hij goed in is en kan hij de juiste keuzes maken voor de toekomst. Bovendien zorgen bewuste studiekeuzes ervoor dat leerlingen gemotiveerd zijn om hun opleiding af te maken!

Wat doet de school?
Binnen onze vmbo-school zijn speciaal opgeleide LOB-coaches. Zij gaan in gesprek met de leerlingen en maken de leerling bewust van wat hij belangrijk vindt, waar hij goed in is en wat echt bij hem past. Ook begeleidt de LOB-coach de leerling bij het maken van keuzes en het zetten van vervolgstappen.

Wat doet de leerling?
De leerling maakt, op basis van alle LOB-activiteiten, een zogenaamd loopbaandossier. Hierin verzamelt hij materiaal dat met het keuzeproces te maken heeft, zoals korte gespreksverslagjes, folders van interessante opleidingen en foto’s en filmpjes van bijvoorbeeld een stage of een mbo- of bedrijfsbezoek. Dit dossier is niet alleen iets om trots op te zijn, maar helpt de leerling ook om de juiste keuzes te maken.

Wat kan de ouder doen?
Het is belangrijk dat ouders hun kinderen helpen bij het maken van loopbaankeuzes. Dit kan door met ze te praten, maar ook door samen online naar passende opleidingen te zoeken. Deze ouderbetrokkenheid zorgt ervoor dat de juiste keuzes worden gemaakt en maakt de kans op uitval kleiner.

Meer informatie over LOB ziet u in het filmpje hieronder:

Meer informatie over onze LOB-lesmethode en extra materiaal vindt u hier: www.tumult.nl.
Voor meer informatie over hoe u uw kind met hulp van Tumult ondersteunt klik hier
Onder het kopje “Mijn Tumult” kunt u een gratis account aanmaken.

Klik hier voor een filmpje van de Rijksoverheid over het toelatingsrecht en aanmelden vóór 1 april op het MBO

Interessante sites zijn:

stage

Stage De stage is een onderdeel van Loopbaandossier van LOB (loopbaanoriëntatie en –begeleiding). De leerlingen doen hiermee een goede (werk)ervaring op die belangrijk is voor hun loopbaanontwikkeling en de keuzes die zij moeten maken. Zij leren zo niet alleen veel...

Open Dag

Open Dag

Open dag Ouders en kinderen kunnen onze school komen bekijken op: zaterdag 11 februari 2023 van 10.00 uur tot 13.00 uur.